septembrie 17, 2019

Experții câștigă să mențină sănătatea vârstnicilor

Americanii trăiesc cu peste o treime mai mult decât au făcut acum 100 de ani, așa cum este documentat de un raport al Națiunilor Unite din 2014. Raportul arată că majoritatea americanilor născuți în 1900 nu au trăit peste 50 de ani. Astăzi, durata medie de viață este de 78 de ani.

Studiile arată, o speranță de viață extinsă face cu atât mai critică adoptarea unei abordări proactive pentru o viață sănătoasă.

Definirea unui trai sănătos înseamnă, de obicei, exerciții fizice regulate, alimentație sănătoasă, somn adecvat, rămânerea conectată, menținerea creierului ascuțit, controlul riscurilor și implicarea într-o practică spirituală.

Studii recente au verificat că această abordare bine rotunjită – fizic, emoțional, social și spiritual – are potențialul de a controla sau de a preveni boli precum diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă. De asemenea, are potențialul de a reduce riscul sau efectele afecțiunilor creierului, cum ar fi demența și boala Alzheimer.

„Majoritatea celor pe care le vedem în clinicile noastre pot fi prevenite”, a declarat directorul medical al Southwest Medical, Dr. Samuel Bauzon . El a menționat că principalele afecțiuni cronice pentru pacienții săi în vârstă sunt diabetul și hipertensiunea arterială. „Odată cu schimbările stilului de viață, unele dintre aceste condiții pot fi amânate sau prevenite.”

MODIFICĂRI COMUNE CU CORP

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, suferă modificări semnificative și devine mai predispus la boli, cădere și izolare.

O schimbare care prezintă un risc mare este subțierea oaselor, în special la femei, care poate duce la osteoporoză. Oasele fragile și subțiri și scăderea masei osoase cresc riscul de căderi și oase rupte. Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, 55 la sută din toate decesele neintenționate de vătămări în rândul adulților cu vârsta de 65 de ani și mai mari s-au datorat căderilor.

O altă modificare fizică a corpurilor umane este reducerea masei musculare care duce la scăderea forței și rezistenței.

„Cu cât ești mai stagnant, cu atât mușchii se deteriorează”, a spus Bob Rose , formator la Southwest Medical Lifestyle Centres. Rose predă cursuri de exerciții senior trei zile pe săptămână. „Cu cât ești mai activ, cu atât fluxul de sânge determină să se întâmple lucruri bune.”

Cel mai important organ al corpului, creierul, suferă, de asemenea, schimbări semnificative.

„Creierul pierde ceva volum”, a spus dr. Dylan Wint , MD, NV Catedra de energie pentru educația în sănătatea creierului la Clinica Cleveland, Centrul Lou Ruvo pentru sănătatea creierului. „Pe lângă pierderea de volum, avem și o reducere a fluxului total de sânge către creier”.

Potrivit lui Wint, îmbătrânirea duce, de asemenea, la reducerea substanțelor chimice importante din creier, cum ar fi dopamina, serotonina și noradrenalina. El a adăugat că un creier mai în vârstă tinde să reacționeze mai negativ la schimbările din corp. El a dat exemplul unei infecții a tractului urinar care ar putea face o persoană în vârstă să delireze, necesitând internarea în spital.

Prin o mai bună înțelegere și anticipare a acestor schimbări, se pot lua măsuri pentru a minimiza efectele negative.

De exemplu, Wint consideră că alegerile sănătoase ale stilului de viață au potențialul de a reduce impactul negativ asupra sănătății creierului, memoriei, bunăstării emoționale și fizice.

„Aș spune că, în timpul îmbătrânirii normale, ne uităm la 15-30% din schimbările care pot apărea poate fi redusă cu un stil de viață sănătos”, a spus Wint.

Cercetările au arătat că stilul de viață are un impact profund asupra sănătății cuiva, ducând clinica la dezvoltarea celor șase piloni ai sănătății creierului.

• 1. EXERCITAREA FIZICĂ

Exercițiul fizic este adesea citat, deoarece activitățile primare ar trebui să se concentreze asupra vârstnicilor, deoarece afectează corpul, mintea și emoțiile. Bauzon recomandă să faci 50 de minute de activitate pe zi de cinci ori pe săptămână.

„Este unul dintre principalele lucruri pe care m-aș concentra”, a spus Bauzon. „Când spun exercițiu, nu este agresiv ca alergarea maratoanelor. Doar să vă mișcați și să faceți ceva care să le fie plăcut, cum ar fi grădinăritul sau mersul câinelui. Lucruri care nu necesită mult efort. ”

Bauzon a adăugat dacă persoanele în vârstă exercită în mod regulat, vor vedea îmbunătățirea puterii, rezistenței, echilibrului și flexibilității.

„Este foarte important”, a spus Bauzon. „Ajută la prevenirea căderilor.”

Esther Lawson , în vârstă de 92 de ani, îi atribuie viața lungă pentru a rămâne activă. Ea încă conduce, voluntari la o cămară locală de alimente și a început să ia o clasă de exerciții la campusul de nord al Centrului de Viață Medical Southwest Medical Center în urmă cu trei săptămâni. Acolo speră să-și crească echilibrul.

– Vreau să mă ocup, zise Lawson. „Nu o să stau pe canapea și mă uit la televizor toată ziua.”

Vecina ei, Zona Scheele , în vârstă de 74 de ani, a implicat-o în clasă.

Scheele, care suferea de un accident vascular cerebral în urmă cu 12 ani, exercită zilnic acasă și de două ori pe săptămână la Lifestyle Center. A început să vină în centru acum trei ani.

„Am văzut o îmbunătățire mare”, a spus Scheele despre venirea la cursuri. „Pot să mișc piciorul mai mult decât am putut. Trebuie să rămânem activi, altfel destul de curând, nu putem face nimic. ”

Wint a spus că un exercițiu constant poate reduce rata de demență sau alte boli ale creierului și poate reduce impactul depresiei.

„Exercițiul fizic are cele mai puternice dovezi pentru beneficii în ceea ce privește orice vârstă începeți și orice nivel de afectare cognitivă”, a spus Wint. „Chiar și persoanele care sunt moderat demențiate, exercițiile fizice își pot reduce rata de progresie către stadii mai grave ale demenței.”

Înainte de a începe orice program de exerciții, persoanele în vârstă ar trebui să consulte medicul.

„Începeți unde sunteți cu ceea ce aveți”, a spus dr. Ted Leon , DO, director medical al medicinii de îngrijire primară pentru Dignity Health Medical Group. „Faceți tot ce trebuie și începeți să vă mutați.”

• 2. ALIMENTE ȘI NUTRIȚIE

Mâncarea sănătoasă poate furniza nutrienții necesari de care are nevoie o persoană pe măsură ce îmbătrânește.

Clinica Cleveland recomandă fie dieta mediteraneană, fie MIND (Intervenția Mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă.) Ambele diete sugerează consumul mai multor fructe, legume, verzi cu frunze integrale, fasole, nuci, pește și grăsimi sănătoase.

Creată de Martha Clare Morris (un epidemiolog nutrițional) și o echipă de la Rush University Medical Center din Chicago, dieta MIND combină regiunea mediteraneană și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Clinica susține că abordarea MIND include „alimente și substanțe nutritive pe care literatura medicală și datele le arată a fi bune pentru creier”.

„O dietă sănătoasă are o influență semnificativă”, a spus Wint. „Persoanele cu diete bogate în acele componente (ca cele care alcătuiesc dietele mediteraneene sau MIND) par să aibă un risc mai mic de boală Alzheimer.

„Dacă oamenii pot începe să aplece lucrurile în direcția potrivită, aveți posibilitatea de a face multe,” a continuat el. „Cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine.”

Bauzon recomandă să acorde o atenție deosebită conținutului caloric din alimente. Odată cu îmbătrânirea, pe măsură ce indicele de masă corporală sau IMC crește, crește și riscul de hipertensiune arterială și diabetul.

„Raportul dintre greutate și înălțime este foarte important”, a spus Bauzon „Pe măsură ce îmbătrânești, multe condiții sunt direct afectate de cât de mult consumăm și cântărim.”

Bauzon a adăugat persoanele în vârstă trebuie să mențină o greutate sănătoasă, aproape de IMC ideal, deoarece pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, devine din ce în ce mai dificil să slăbească.

• 3. INTERACȚIA SOCIALĂ

Rămânerea legată de ceilalți s-a dovedit a fi legată de sănătatea emoțională și mentală. Pierderea conexiunii sociale poate avea ca rezultat depresia, izolarea, vulnerabilitatea și singurătatea.

Conform WebMD, depresia clinică la vârstnici este frecventă, dar nu este o parte normală a îmbătrânirii, afectând aproximativ 6 milioane de americani de 65 de ani și mai mari, deși doar 10% primesc tratament.

„Găsiți modalități de a avea conversații cu oameni în mod regulat este foarte important”, a spus Ruth Almen , manager de asistență clinică din cadrul Centrului pentru sănătatea creierului Lou Ruvo. „Știm dacă oamenii rămân sociali au un impact pozitiv asupra oricărei depresii.”

Almenii au recomandat persoanelor în vârstă să elaboreze un plan de acțiune pentru a rămâne social și activ pentru a evita depresia și izolarea.

„Cred că sunt multe lucruri, pe măsură ce îți îmbătrânești, care te împiedică să faci ceea ce făceai”, a spus Almen. „Dă-ți seama ce este cel mai important pentru tine și cum poți continua să faci acele lucruri.”

Almen a mai recunoscut că pierderea este o parte a îmbătrânirii. Îndreptarea acestor pierderi este importantă, iar ea a recomandat să solicite consiliere, dacă este necesar.

„Indiferent dacă își pierde abilitatea fizică sau independența, recunoscându-l pentru ceea ce îi dă loc să-ți dai seama ce vei face despre asta.”

Almen a oferit exemple de rămas social, cum ar fi luarea unei clase, voluntariatul, întâlnirea cu prietenii, exercitarea sau participarea la o activitate bisericească.

Pe lângă beneficiul emoțional, socializarea este bună pentru creier. Potrivit lui Wint, acesta acționează ca o lucrare pentru creier transformând ideile în cuvinte, ascultând pe ceilalți și interacționând.

„Activitatea socială provoacă intelectul”, a spus Wint. „Există multe lucruri care se pun pe creier pentru a finaliza cu succes o interacțiune socială.”

Conform celor șase piloni de la Cleveland Clinic, interacțiunea socială poate proteja, de asemenea, împotriva pierderilor de memorie, reduce stresul și combate depresia.

• 4. CONFORMITATE MENTALĂ

Menținerea activă a creierului poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer. Wint a remarcat depresia netratată, diabetul și hipertensiunea arterială pot crește riscul apariției bolii Alzheimer. Potrivit lui Wint, aproximativ 5,4 milioane de persoane din SUA au boala Alzheimer – echivalent cu 15 la sută dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Clinica Cleveland recomandă construirea rezervei creierului. Învățarea continuă, implicarea în activități noi și dezvoltarea de noi abilități și interese sunt activități care umplu rezerva. Umplerea rezervei ajută creierul să se adapteze și să răspundă la schimbări și să reziste la daune.

„Ține-ți creierul implicat activ, evitând activități pasive, precum vizionarea televiziunii”, a spus Wint. „Și evitați factorii negativi precum fumatul.”

Dr. Gard Jameson , co-fondator al Voluntarilor în Medicină din sudul Nevada, președinte al Consiliului Interfaith din sudul Nevada și cofondator al Institutului Nevada pentru Spiritualitate în Sănătate, recomandă luarea cursurilor prin programe, cum ar fi Osher Lifelong Learning Institute sau OLLI, prin UNLV.

„Învățarea este o parte a creșterii noastre”, a spus Jameson. „Când încetăm să creștem, începem să murim.”

• 5. DURĂ ȘI RELAXARE

Un somn adecvat și relaxare este necesar pentru orice vârstă. Pentru cei 65 de ani și peste, este de o importanță vitală. Potrivit site – ului web al Clinicii Cleveland , somnul poate „reduce acumularea în creier a unei proteine ​​anormale numită ciuma beta-amiloidă, care este asociată cu boala Alzheimer”.

„Dacă oamenii se simt somnori în timpul zilei și se trezesc nereflexionați, trebuie să-l verifice”, a spus Wint. „Spre deosebire de a accepta doar ca o parte normală a îmbătrânirii.”

Wint a recomandat să obțineți o medie de șase până la opt ore de somn pe noapte.

„Orice peste 10 este anormal”, a spus Wint. „Creierele au foarte rar nevoie de asta.”

• 6. RISCURI MEDICALE DE CONTROL

Potrivit clinicii Cleveland, este important să se reducă riscurile de apariție a bolii prin efectuarea unui control medical anual, urmați recomandările medicului și luați medicamente.

„Impuscaturile gripei sunt obligatorii”, a spus Leon. „Salvează oamenii”.

Leon a recomandat, de asemenea, persoanelor în vârstă să obțină o lovitură de sindrila și pneumonie anual, precum și examene de rutină, screening și analize de sânge.

El a spus că persoanele mai mari de 65 de ani ar trebui să ia un multivitamin, deoarece pe măsură ce organismul îmbătrânește, acesta nu absoarbe vitaminele din surse naturale.

• SPIRITUALITATE

O altă abordare care este propusă pentru menținerea unui stil de viață sănătos este încorporarea unei practici spirituale în viața de zi cu zi. Deși nu este inclus în unul dintre cei șase piloni ai clinicii Cleveland, Jameson consideră că spiritualitatea joacă un rol semnificativ în îngrijirea sănătății și menținerea unui stil de viață sănătos.

„Cred că spiritualitatea este un factor determinant principal în rezultatele îngrijirii sănătății”, a spus Jameson. „Spiritualitatea a fost trecută cu vederea și este foarte subestimată pentru contribuția sa la îngrijirea sănătății.”

Jameson crede că o practică contemplativă de 20 de minute de meditație zilnic dimineața și seara reduce nivelul de stres și are un impact pozitiv asupra chimiei organismului.

„Ceea ce știu din experiența mea personală este că disciplina internă a meditației a fost singura cea mai puternică prestație de îngrijire a sănătății din viața mea”, a spus Jameson. „Atât cât avem grijă de corp, ar trebui să avem aceeași calitate a disciplinei în ceea ce privește dimensiunea noastră spirituală.”

De asemenea, Jameson a subliniat importanța voluntariatului, pe baza unui studiu realizat în 2015 de Stanford Center on Longevity. Jameson servește la bordul centrului, care a efectuat studiul în județul Santa Clara.

„Am numi voluntariatul o activitate spirituală”, a spus Jameson. „Ceea ce am descoperit (este) că, dacă oamenii s-au oferit voluntari, caracteristicile lor de asistență medicală și sistemul imunitar se îmbunătățesc, nivelul de stres este redus.

„Toate lucrurile care duc la boli cronice sunt atenuate prin acest tip de activitate”, a continuat el. „Este un atribut foarte puternic al unei personalități sănătoase pentru a fi angajat într-un fel de activitate voluntară.”

Gale Heine , 73 de ani, voluntari de trei-patru ori pe săptămână la un centru de locuit asistat. A început să ajute după ce s-a retras.

„Au devenit familie”, a spus Henie despre oamenii cu care lucrează. „Simt că fac ceva care este bun pentru altcineva decât pentru mine. Este foarte plină de satisfacții. ”

Fiecare dintre acești profesioniști și seniori au ajuns să înțeleagă relația dintre reducerea riscurilor pentru sănătate asociate cu îmbătrânirea și un stil de viață sănătos, pozitiv.

„Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea noastră”, a spus Leon.

„Niciodată nu e prea târziu. Puteți începe la orice vârstă. Vindecarea este în interiorul nostru. Trebuie doar să oferiți condiții optime pentru ca organismul să se vindece. „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *